Pim Pam Pau!

Pau. De què parlem quan parlem de pau? Al pròleg de Pim, pam, pau! Paco Cascón, professor de la Diplomatura sobre Cultura de Pau, es preguntava sobre si era el mateix la pau a què feien referència determinats personatges de la què en feien d’altres i feia una aproximació a les diferents visions que en podem tenir.

Es pot definir la pau com a absència de guerra o de conflicte o com a procés actiu i compromès de pràctica i realització de justícia. Avui en dia, segueix havent-hi desenes de conflictes bèl·lics al món, fet que fa que hagi uns 51 milions de refugiats arreu del món. També segueix havent-hi comunitats, països i pobles sencers que segueixen vivint sense una mínima cobertura de les necessitats humanes més bàsiques.

El conflicte que els darrers mesos ha omplert més planes els diaris i els telenotícies és el de Síria. I omple els nostres mitjans d’informació perquè implica l’arribada massiva de refugiats a casa nostra. A Europa s’han generat dues actituds. Les de d’aixecar murs i evitar l’arribada d’aquestes persones i les d’acollida, empatia i solidaritat.

Per tant, el treball per a la pau i l’educació per a la pau continua sent un repte. És un compromís ineludible per avançar cap a un món més just. Cal conrear una nova cultura on la violència sigui inacceptable i els conflictes esdevinguin oportunitats de trobada i intercanvi.

El cau, doncs, pretén ser un espai on es fomenti la capacitat crítica de les persones i el dret i el deure d’exercir la rebel·lia i la dissidència davant de qualsevol situació d’injustícia, alhora que fomenta unes relacions interpersonals respectuoses, empàtiques, lliures i solidàries. Un espai on es facin propostes de compromís transformador individual i col·lectiu per transformar la realitat.

Per això, ens proposem recuperar el Tambali de pau, repassar-ne els conceptes, fer-nos reflexionar. Així doncs, anirem actualitzant aquesta publicació amb nova informació, nous recursos i activitats perquè pugueu treballar per la pau al vostre agrupament.  Comencem!

#1. Creus que hi ha violència al teu entorn?

image-8

Recursos per treballar entorn els diferents tipus de violència:

#2. Noviolència és no violència?image-9

Recursos per treballar la noviolència:

#3. Què és la pau?

gif4

Recursos per treballar les diferents dimensions de la pau:

#4. El Conflicte

picasion.com_284ca3f070ac4822a4949d236a391d92(1)

Recursos per treballar el conflicte: