Introduint les cures a l’agrupament

Fer una TROFO per reflexionar sobre com educar en clau de gènere era una cosa tan gran i tan àmplia que no sabíem per on començar fins que va aparèixer sobre la taula el concepte d’ètica de les cures. I què vol dir això? Aquesta perspectiva afirma que cal que el centre polític i econòmic siguin les persones i les seves necessitats al llarg de la vida. 

Per poder parlar de l’ètica de les cures hem vist que no només podem parlar des de l’esfera individual, és a dir com cuidem a les persones que ens envolten o quines actituds i rols-travessats per l’eix de gènere- tenim cadascú de nosaltres. Tampoc podem parlar només de l’esfera educativa; com treballem amb infants i joves les diverses temàtiques relacionades amb el gènere: des de l’orientació sexual fins a l’expressió de les emocions. Ens cal anar més a l’arrel. El gènere ho travessa tot. Tractarem doncs l’esfera organitzacional. Aquesta esfera inclou tractar el gènere des d’una visió transversal: com ens organitzem i funcionem, quina manera tenim de participar i fer les coses, com gestionem els conflictes, les emocions, les agressions i tot allò que acaba formant part del nostre dia a dia a l’agrupament. Sovint, la nostra rutina, està més centrada en el fer activitats, campaments, reunions… en definitiva, en ser productives i eficients i ens oblidem de posar a les persones al centre, cuidar-nos i escoltar-nos.

Parlar del l’esfera organitzacional és revisar-nos, des de les bases i veure quins mecanismes, estructures i maneres de fer reprodueixen desigualtats i no tenen en compte la multiplicitat de visions que ens trobem a l’agrupament. Parlar de l’esfera organitzacional és també reflexionar sobre com podem canviar tot això perquè totes les persones hi tinguin cabuda, com generem canvis positius perquè les persones estiguin al centre sense deixar de banda l’acció.

Aquesta esfera organitzacional l’hem classificat en diferents àmbits que treballarem durant la TROFO 2020. Aquests àmbits ens ajuden a separar i entendre la globalitat d’aquesta mirada transversal. Els hem enfocat des de la perspectiva de treball amb infants i joves, però són igualment transportables a nivell de consell, agrupament i associació. El recurs que pengem és una dinàmica per fer a Consell que ens ajudi a connectar amb l’enfocament de la TROFO i a conèixer els àmbits per tal de fer la inscripció de la TROFO amb criteri.