Desconstruïm el poder adult i fomentem la PiJ

Desconstruïm el poder adult i fomentem la participació infantil i juvenil

El 16 i 17 de març de 2019 va tenir lloc la TROFO que va tractar sobre el poder adult que les caps reproduïm cap als infants i joves del cau, de com aquest perjudica la qualitat de la seva participació i de quines línies podríem seguir per empoderar-les. Deixant de banda la vivència particular de cadascú, quines reflexions ens vam poder emportar de les jornades?

Vivim en una societat amb poder adult, nosaltres el rebem, l’hem rebut i, mal que ens pesi, el reproduïm igualment al cau.
El poder adult, com en altres eixos d’opressió, invisibilitza, incapacita i desvaloritza infants i joves. Això fa que els adults, des de la nostra situació de privilegi, no els tinguem en compte, no els creguem capaços i no posem en valor la seva participació en qualsevol projecte col·lectiu. De la mateixa manera, infants i joves reben aquesta lectura i acaben assumint-la.

El cau és un espai d’apoderament infantil i juvenil, però beu d’aquesta estructura social i no se n’escapa. Per això, la Participació Infantil i Juvenil (PIJ) que practiquem encara està lluny de permetre als infants i joves incidir en tots els aspectes que els afecten.
Quines accions i actituds concretes tenim que perpetuïn el poder adult? Quines bases hem d’assentar per poder fomentar la PIJ? Com fem els infants i joves partícips de respondre les preguntes anteriors?

Com que la TROFO es va acabar i potser ens vam poder emportar algunes conclusions, però sobretot més dubtes, l’equip motor us presentem aquest recurs que pretén donar-vos algunes línies sobre com podeu enfocar aquest treball. No és una dinàmica completa, ja que al final vosaltres coneixeu millor que ningú les vostres unitats, i a vosaltres us toca adaptar-ho a les que cregueu que són les seves necessitats, a la seva etapa educativa,… I tampoc està pensada perquè siguin 3 passos consecutius que ens portin a un ideal de PIJ: l’hem d’anar construint a poc a poc, experimentant en uns àmbits i després en altres, reprenent les diferents parts una i altra vegada,…