Hi havia una vegada , en un regne no tant llunyà, un drac que tenia atemorit tot un equip de caps de llops…Ai! Perdoneu…volem dir un poble! Tot el poble estava mort de por, i malgrat no havien parlat mai amb el drac feien tot el que creien convenient per no causar-li problemes. Cada dissabte a la tarda portaven al seu cau…o cova, un munt de pilotes per a que jugués i estigués distret. Uns quants s’acostaven a la porta i en llançaven un sac ple i quan sentien un soroll començaven a córrer.
Tot i que el drac era molt gros, verd i amb cara de pocs amics, realment era un tros de pa. Ell estava molt avorrit al seu cau…o cova, i ja es començava a cansar de tanta piloteta amunt i avall. El que volia és que li fessin una mica de cas! Un dia el drac va decidir sortir d’on vivia i es va dirigir cap al poble. Encara no havia arribat i ja van començar a sonar totes les alarmes. -Que ve el drac! Que ve el drac! – deia tothom mentre es ficava dins de casa. El drac en veure-ho es va posar molt trist i va jeure en una cantonada tot somicant. Va ser llavors quan va aparèixer una nena que només tenia 5 anyets. Es va mirar el drac i li va preguntar: -Per què plores? Que estàs trist?- El drac va aixecar el cap sorprès i li va contestar: -Jo no vull pilotes vull que algú jugui amb mi! Tothom es pensa que sóc un drac dolent però no ho saben del cert ja que mai no han xerrat amb mi! Ni tan sols saben el meu nom! No saben que sóc vegetarià i que no m’agrada jugar a pilota!- La nena es va quedar estupefacta i amb un gest de sinceritat li va posar la mà a l’espatlla i li va dir:- No et preocupis drac que jo tinc el mateix problema! El meu pare i la meva mare no em paren de comprar-me nines tot i que és al meu germà a qui li agraden…Vols que anem a jugar plegats?
La gent del poble al veure que una nena tan petita no tenia por del drac es va quedar molt parada. I és que només calia preguntar què li passava i què li agradava al drac per descobrir que era un rèptil ben simpàtic i inofensiu.
Reflexionem-hi:
Sovint ens passa que no sabem què els passa pel cap a la nostra unitat de llops. No sabem a què els agrada jugar, per què riuen, per què ploren, què els fa enfadar, etc. En aquest conte el drac és un personatge incomprès que té a sobre un munt de prejudicis. Fins que no arriba la nena, ningú es para a preguntar els seus interessos reals (podeu veure un magnífic article sobre interessos dels infants)
Però en aquest article ens volem centrar en l’anàlisi de grup. Un bon anàlisi del grup ens dóna moltes garanties d’èxit alhora de realitzar activitats. Cal observar quin és l’estat d’ànim del grup per poder identificar quin tipus d’activitat cal en cada moment. A més, podrem saber si hem de seguir amb el joc que els hem proposat o en canvi l’hem de reconduir adaptant-lo al moment que està vivint el grup.
Amb aquest anàlisi podem veure i debatre amb els cocaps quines són les fortaleses i mancances de la unitat. Hem de tenir en compte que el grup es forma a partir de cadascuna de les individualitats dels infants, assumint-les i creant una sèrie de valors que identifiquen els seus membres. Així doncs, el grup ha de respectar les característiques pròpies de cada infant.
Dos aspectes molt importants són la comunicació i la proximitat que tenim amb els infants. En el conte, el drac i els habitants del poble viuen en llocs separats però dins del mateix regne. Si ho traslladem al cau ens trobem que moltes vegades hi ha molta distància entre els infants i els caps. Hem de trencar aquesta barrera ja que tots formem part de la mateixa unitat. No hem de tenir por a conèixer el drac que s’amaga dins la nostra unitat, només cal entrar dins la seva cova amb els braços oberts!
Tot seguit us deixem un recurs que conté una sèrie d’aspectes a tenir en compte per fer un anàlisi de grup ben complet, ja sigui amb Llops o amb qualsevol altra branca.