Participem per incidir!

Decidir, dialogar, compartir idees, tenir iniciativa, treballar en equip, relacionar-se amb els altres, l’esperit crític, la gestió del conflicte, compartir objectius comuns… Totes aquestes són habilitats que, tant infants i joves com caps, desenvolupem a l’hora de preparar un cau, triar el destí d’uns campaments o bé quan fem un ruta pels Pirineus. Així doncs, no hi ha dubte que són accions intrínsecament lligades al dia a dia de les unitats i també del consell i per tant són habilitats que es desenvolupen al llarg de la trajectòria de cadascú dins l’escoltisme.

El llistat d’habilitats amb el que comença aquest article estan també estretament relacionades amb la paraula “Participar”. Participar per incidir en l’entorn i fer-lo més proper al model de societat pel que treballem al cau. És per això que cal educar en la participació, contribuint a l’aprofundiment de la democràcia real i acompanyant, com a caps, al desenvolupament de persones crítiques i responsables. L’aprenentatge de la participació no és espontani ni es fa a través de la teoria, sinó que cal un procés gradual d’adquisició de les habilitats esmentades, totes elles treballades vivencialment a l’agrupament.

Així doncs, les competències adequades per a la participació són presents al desenvolupament d’un infant o jove del cau, però, si volem transformar la societat, cal fomentar que aquesta capacitat de participar adquirida a l’escoltisme tingui un impacte real en la relació d’aquest infant o jove amb el seu entorn.

Tot seguit us proposem una dinàmica que té l’objectiu de treballar actituds, habilitats i competències que poden facilitar i impulsar la participació social dels membres d’una unitat de Pioners. Tot i així, per tal de treure tot el suc d’aquesta dinàmica seria positiu que la unitat hagués treballat prèviament certs aspectes relacionats amb la participació.

Recordeu també que el darrer Tambali publicat “Passem a l’Acció!” és ple d’eines i estratègies per a la participació social per a totes les etapes educatives. Escoltes Catalans compta amb el quart volum de la col·lecció Reflexions en veu alta que porta per títol “La participació associativa genera implicació política”. Si voleu disposar d’algun d’aquests llibres us podeu posar en contacte amb programes@escoltes.org.

Doncs bé, si volem traspassar les parets del cau, estenent el seu model al nostre barri o poble cal aprendre a participar per incidir en l’entorn i aquí tenim les eines per fer-ho.