Com generem i dinamitzem els espais de cures?

La salut mental està en joc. Segurament sempre ho ha estat, però és ara quan tenim a les mans dades realment alarmants. La majoria de nosaltres no som psicòlogues, ni expertes en diagnòstics; és més, quan ens arriba a les orelles qualsevol problemàtica, som les primeres que, mantenint una cara de pòquer poc convincent, pensem: I ara jo amb això que faig?

Bé, doncs segurament ja hauràs fet el més important de tot: detectar el problema. És precisament aquesta la temàtica que tractem en aquesta Finestra del Cau, perquè hi ha una cosa que sí que podem ser: facilitadores d’espais de confiança.

Un cop generem espais de cures de manera periòdica, no només per resoldre conflictes esporàdics, és més probable que els infants i les joves se sentin més cohesionades, escoltades i segures per explicar el que senten sense por a ser jutjades, especialment quan parlem d’unitats grans. 

A l’inici és exigent implementar un hàbit com aquest, ja que requereix concentració, autocontrol, temps, energia, consciència, assertivitat… No surt sol, tampoc surt bé a la primera, cal entrenar una mica. Tot i això, els canvis grupals i individuals que genera a llarg termini valen la pena.

Al cau tenim una llarga tradició amb aquests espais, sovint anomenats “consells de roca”. Cada agrupament té la seva recepta. Hi ha una infinitat de dinàmiques diferents que ens poden servir per parlar, encetar debats, prendre decisions o resoldre conflictes de manera restaurativa. Ara bé, totes tenen en comú unes característiques i normes que cal tenir en compte; algunes d’aquestes segur que les fem de manera intuïtiva, d’altres se’ns escapen i obliden més sovint. L’objectiu d’aquesta Finestra del Cau és refrescar la memòria i oferir recursos per afrontar aquests espais grupals. És per aquest motiu que us compartim aquest document titulat Els cercles de paraula i la mirada restaurativa del món educatiu, generat per Fil a l’agulla que explica de manera detallada com acompanyar els cercles restauratius. Tanmateix, de manera complementària, hem deixat per escrit algunes idees que ens hem descobert a través de les vostres experiències. Esperem que us siguin d’utilitat!