Des de Branca Pioneres vam estar pensant i vam identificar un tema prou interessant com per reflexionar-hi. Quan pensem en l’etapa de pioners, ens passen molts ítems volant pel cap, temàtiques genials per treballar conjuntament amb la unitat, són els primers auxilis una d’elles?
L’autonomia i la llibertat que caracteritzen les pioneres és fascinant, i per gaudir-la profundament també han de tenir recursos per fer front a diverses situacions en qualsevol moment sempre a punt. Saben fer servir aquesta farmaciola tan que tenim (la qual sempre dóna mal de caps amb què hi posem!) de manera correcta? Què fan quan es troben en una situació de risc?
Provarem de pensar-hi conjuntament amb vosaltres que serà molt més fructuós!
Doncs, som-hi a veure què en podem treure!
- Abans de tot: com portem nosaltres les cures bàsiques?
Potser estaria bé que, abans de tot, fóssim les mateixes caps les que sabéssim en què hem de treballar i què volem ensenyar. Sí sí, moltes heu fet el curs de monitores. I com va? Recordeu cosetes de llavors o hem esborrat la memòria RAM del cervell?
Si us diem RCP, Heimlich, PLS, creieu que estem teclejant coses sense sentit o recordeu què era cadascuna? Hi ha moltes pàgines a Internet on podreu veure què és cada cosa, com es fa i en quines ocasions pertoca aplicar una tècnica o una altra. Millor que, primer de tot, les persones que dinamitzem tinguem consciència del que farem.
- Per començar, parlem de la farmaciola.
Aquell objecte pesant que sempre portem de ruta però mai estem segures de si és necessària o no, que pesa, que ens l’anem passant…
Les pioneres saben què portem dintre de la farmaciola? Han estat elles mentre la preparaven? Abans de marxar els hi expliqueu quina utilitat té cada objecte que s’hi troba dins? Potser estaria bé que elles mateixes intentessin fer un repàs de tot allò que es necessita per fer una cura bàsica. No et passa que quan algú et fa la motxilla no saps trobar res, però quan te la fas tu és molt més fàcil organitzar-te? Crear tu el teu propi recurs, pot ser la clau quan necessites allò que busques. Es pot fer un joc, una dinàmica o una gimcana.
- Quan és el millor moment per treballar els primers auxilis.
Mai hi ha un millor moment per a res, això ho podem tenir molt clar d’entrada. La qüestió principal és: quant temps li vols dedicar? Som conscients de la importància que tenen els primers auxilis? Podríem pensar en les mil aplicacions que poden tenir al cau, però també hem de pensar que, les pioneres, com a joves independents que són, no només les podrien aplicar durant el temps en el lleure sinó en la seva vida quotidiana.
Utilitzar les sortides de trimestre o els mateixos campaments és una bona manera d’aprofundir tant com vulguem en els primers auxilis i fer una bona dinàmica amb molt d’espai.
- Com preparo les dinàmiques?
Primer de tot, hem de conèixer el grup que tenim davant, com són, què els agrada fer, què els motiva més i quines dinàmiques gaudeixen i els hi són més útils.
Hi ha grup de chills a qui els agrada tenir situacions davant i debatre, altres que prefereixen el joc i volen que els hi presentis amb un rol playing i els hagis de fer entrar en el paper i triar l’escenari. Analitza bé el teu grup, l’edat que tenen no els estipula a un tipus d’activitat (“ pioners és la etapa dels debats”), hem de buscar quina és la fórmula perquè es quedin amb el que estan fent (potser algunes necessiten fer una cançó, si són fans d’OT, per exemple)
- Són les noies les que agafen el rol de cuidadores? Tinguem en compte el gènere
Som conscients que els temps canvien i estem guanyant molt en matèria de gènere, però hi ha temes on encara hem de treballar. Són les cures un d’aquests? Serà en aquest tema que les dinàmiques es repeteixen?
Podem començar fixant-nos, sense dir res a les pioneres, qui són les que porten el to dominant quant a cures respecte les companyes, qui s’ofereix a portar la farmaciola, qui es preocupa si hi ha companyes que s’han de medicar…
També podem fer un qüestionari, preguntar a les pioneres si saben quin ús es dóna a cada un dels objectes que hi ha dintre d’una farmaciola, saber què s’utilitza en cada cas. Podem fer una reflexió del que ens trobem com a respostes, qui són aquelles que més en saben? I per què?
La responsabilitat radica en cadascuna de les participants i totes hem de ser conscients del que tenim, com utilitzar-ho i repartir-nos les tasques.