Projecte Murga

Portem la Murga arreu del territori!

Cada curs ens trobem que hi ha més agrupaments interessats en fer la Murga que capacitat per acollir-los a tots. D’altra banda, tot i ser reproduïble en altres entorns, la Murga ha estat molt lligada als nostres equips. Per tot això, des de l’equip Murga vam reflexionar que un recurs molt útil que podíem oferir eren unes orientacions per als Agrupaments Escoltes per dur a terme un projecte d’ApS com la Murga en l’àmbit local. En essència: compartir-la. De fet, per tal que la Murga sigui realment participativa i tingui un impacte transformador, hem  de descentralitzar-la i apropar-la.

Si fem la Murga en els mateixos entorns dels agrupaments, aconseguirem fer arribar l’aprenentatge i el servei a moltes més persones. Així que, davant l’escenari de molts agrupaments sense poder fer la Murga, i en el marc d’un replantejament intern del projecte, hem decidit realitzar aquest recurs per tal d’oferir orientacions. 

Però, què és la Murga?

Primer de tot, per si algú no sap ben bé què fem, la Murga és un projecte d’Aprenentatge-servei (ApS) que té com a objectiu la defensa d’un dret no garantit com és l’habitatge digne, entenent-lo com aquell que proporciona pau, seguretat i dignitat a la persona que l’habita. Tot i que l’objecte principal del projecte (o «servei») és l’habitabilitat dels pisos, es fa palesa la necessitat d’ampliar el focus i treballar per a la defensa de l’accés i manteniment de l’habitatge.

Aquest dret es fa cada cop més difícil en temps d’especulació immobiliària, desigualtats socials i capitalisme salvatge, i afecta de manera més notable els entorns vulnerabilitzats, com ho són el barri Gòtic de Barcelona i el Casc Antic de la ciutat de Lleida.

Com a Escoltes Catalans, emprenent aquest projecte decidim prendre un paper actiu i responsable en la defensa del dret a l’habitatge, entenent que totes les persones implicades (pioneres, caps, persones dels pisos) són titulars del dret i treballen de manera conjunta per fer-ho possible.

No obstant això, assenyalem que els titulars d’obligacions, és a dir, els agents obligats i responsables de garantir aquest dret, són l’Estat i els diferents nivells de l’Administració Pública, que són qui posseeixen les eines necessàries per fer possible i efectiu l’accés i manteniment de l’habitatge digne.

Per saber més…

Si us interessa seguir aprofundint en el projecte de la Murga i en com el podeu traslladar a la vostra realitat, us animem a obrir el recurs que trobareu a continuació. Esperem que us sigui útil i interessant i quedem a la vostra disposició per si necessiteu qualsevol ajuda per engegar les vostres pròpies Murgues!