Què és la responsabi- litat?

Per què treballar la responsabilitat amb els Follets?

Sovint pensem que volem una unitat de Llops que es respectin, i cuidin i estimin la seva manada. Així com pensem que volem una unitat de Raiers que siguin sensibles a les injustícies i desigualtats i puguin formar-se una opinió pròpia del món que els envolta.

Avui volem dir que el punt de partida del treball del respecte cap a la resta, i de l’esperit crític, és el treball de la responsabilitat. Ja que tan sols sent conscients de les nostres accions podrem mesurar la nostra conducta i estimar als altres. I tan sols exercitant la capacitat d’avaluar les situacions i prendre’n decisions podrem discernir entre l’engany i la llibertat.

Totes dues finalitats educatives han de treballar-se des de l’inici del pas dels infants i joves per l’escoltisme, doncs als 6 anys ja comencen a generar un pòsit de prejudicis.

Canviem de tema.

Ara que s’acosta el final de trimestre i ja les hem vist de tots colors. I les excursions i sortides ens han revelat que els follets són una mica desastre. I tenim en ment posar esforços per generar un context d’aprenentatge als propers campaments per que millorin les badades… És comú que ens empesquem: farem que els follets siguin més responsables!

Tan sigui per un motiu, com per un altre, des de Branca Follets us proposem als caps, en forma de text, una aproximació a la idea de la responsabilitat, amb l’objectiu de treure’n la càrrega moral que imposa l’entorn social. I amb l’objectiu d’aportar discurs, idees o vocabulari, per parlar-ne amb els follets.

Us proposem també un petit recurs, a mode de gimcana, per fer el primer pas per treballar amb els follets com actuar de manera responsable.