El treball de gènere en els agrupaments, sobretot al voltant de dates assenyalades com el 8 de març, comença a ser habitual. Les dinàmiques sobre rols i identificació de trets masclistes en la societat i fins i tot dins dels propis ambients de cau ens serveixen per a ser crítiques i millorar els nostres entorns educatius. Tot i així, a vegades ens quedem dins de l’àmbit del cau i privem les unitats i els mateixos consells d’una visió més enllà de la realitat de la unitat, on els moviments per al canvi social i en aquest cas, els moviments feministes, han fet i estan fent una gran feina directa per a millorar la societat.
A punta i punta del planeta, les dones, des de la seva posició estructural de inferioritat respecte els homes, han fet ús de totes les eines possibles per a aconseguir justícia. Vagues laborals, sexuals, organització per a l’autodefensa. Les dones han seguit molts mètodes, que sovint han hagut de ser especialment creatius per a poder tenir veu i accedir a drets que per als homes es consideren naturals.
En el context actual, on la lluita feminista està creixent en visibilitat, i aprofitant l’avinentesa de la Vaga General Feminista convocada per aquest 8 de març, l’Equip de Gènere volem apropar a totes les unitats i també els consells aquest bagatge imprescindible de lluites de dones i així intentar pal·liar la parcialitat amb la qual normalment ens arriba la història, buida de referents femenins i amb una gran invisibilització del paper de la dona en els canvis socials.
Els recursos que us volem oferir es centren en uns pocs exemples de lluites polítiques i socials dutes a terme exclusivament per dones i que han suposat un canvi positiu en la societat. Hem intentat que els exemples fossin variats en termes geogràfics, que es visibilitzessin estratègies de lluita diverses i que fossin casos amb prou informació accessible per tal que les caps, si volen ampliar les activitats, puguin aprofundir més en els temes.
Les activitats estan dividides en dos blocs. El primer bloc s’apropa de manera més visual al tema i s’aconsella per a unitats més petites, o que no han tingut gens de contacte amb aquesta matèria. El segon bloc té activitats dirigides a grups i unitats que tinguin fluïdesa lectora i que puguin i vulguin aprofundir una mica més en els motius de les protestes de dones.