Jo no soc racista, però…

En general no ens sentim identificades com a persones racistes, però volem començar aquesta finestra parant atenció a la nostra condició de persones blanques i no racialitzades. Les caps, les infants i joves dels nostres agrupaments i les membres dels equips som majoritàriament blanques (una majoria aclaparadora i que no representa la realitat del nostre entorn) i hem crescut amb uns privilegis dels quals molts cops no en som conscients. Les que escrivim aquesta publicació també formem part d’aquest conjunt de privilegiades blanques, i és des d’aquí des d’on escrivim, reconeixent que no som expertes en antiracisme ni tampoc ens ho hem treballat de debò encara.

Doncs què, ens hi posem juntes? Això vam pensar a l’hora de preparar el Salt, que volíem fer trontollar el tema a dins nostre, que volíem tocar un poc la sensibilitat de cadascú quan es posa de manifest, de sobte, que tenim actituds ben arrelades que són racistes. I no ens n’adonem! Seguint el mètode de Clan, en què fem descobertes col·lectives sobre certs temes per poder decidir si volem aprofundir en algun d’ells, vam rebre un taller d’antiracisme que per a moltes va ser el primer contacte amb aquest moviment. Com és que l’hem treballat tan poc o gens? Per què no ens sentim interpel·lades? Creiem que té a veure amb la nostra posició de privilegiades, com dèiem, perquè és més fàcil treballar una relació injusta lluitant des del sentiment d’oprimides, que no pas haver-nos de reconèixer com a opressores, haver de qüestionar-nos i renunciar a certs avantatges. Per qui tingui ganes de remoure dintre seu i d’anar-se arrencant de mica en mica els pensaments i accions racistes, tenim alguns suggeriments per treballar-ho a consell o amb les unitats.

Possiblement us heu trobat amb ganes de treballar el racisme al Cau i us ha passat que ningú se sentia prou formada per fer-ho. Sovint amb altres temes, com el gènere o la cura de la natura, tenim alguna cap o coneguda que té més experiència i coneixement i ens pot donar un cop de mà. Així que us recomanem que busqueu aquest recolzament també fora del Cau, tenim col·lectius al nostre entorn amb qui convé interactuar i que ens poden aportar nous punts de vista i vivències que nosaltres no experimentem pel fet de no viure el racisme a la nostra pròpia pell. En aquest sentit, volem agrair en Baharu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme per acompanyar-nos durant el Salt en les reflexions al voltant del racisme quotidià. Que un noi negre t’expliqui les discriminacions que va patir fa unes setmanes pel seu color de pell, o poder-li preguntar com vol que ens referim a ell (“Moreno? De color? Negret?”; “doncs com a negre!”, ens respon), és més enriquidor que les desenes de cursos d’interculturalitat i les mil lectures d’assajos sobre discriminació racial. Per una banda, us voldríem recomanar que analitzeu a través de material audiovisual (pel·lícules, curtmetratges, sèries…) l’imaginari que es construeix i perpetua al voltant de les cultures, el color de la pell, l’origen de les persones, etc. Començar per veure les actituds racistes damunt uns personatges ens pot ajudar a poder fer aquesta anàlisi posteriorment sobre la nostra pròpia persona. Durant el Salt vam fer aquest exercici amb uns quants fragments de la sèrie Queridos blancos, però també us podrien interessar vídeos com aquests:

– “The danger of a single story”, de Chimamanda Adichie  https://youtu.be/D9Ihs241zeg. Xerrada curta d’aquesta escriptora, sobre la manca de referències interculturals.

– “Africa for Norway”: https://youtu.be/oJLqyuxm96k. Paròdia sobre la caritat blanca cap als negres.

Per altra banda, fer un taller amb altres col·lectius ens ajudarà a incorporar altres opinions, experiència i un discurs més treballat per enriquir el nostre. Per als agrupaments de Barcelona, us recomanem que feu una ullada al Catàleg d’Activitats Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona
(http://ajuntament.barcelona.cat/bcnacciointercultural/ca/cataleg-activitats-antirumors), on trobareu diferents activitats que us poden venir a fer de forma gratuïta a la ciutat. Per als agrupaments d’altres indrets, o bé podeu realitzar aquestes activitats a Barcelona, o bé contactar amb col·lectius que també poden col·laborar amb nosaltres fora de la ciutat, com podrien ser SOS Racisme, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Lo Relacional o Irídia. Us animem a teixir xarxa i complicitats que ens poden enriquir mútuament!

Com a conclusió, creiem que l’antiracisme ha de formar part més sovint dels objectius pedagògics que ens marquem als nostres agrupaments i que hem de treballar-ho de forma profunda i continuada per poder esdevenir persones crítiques i que canviem el món des del treball per canviar-nos a nosaltres mateixes. Ànims en aquest camí, ens hi anirem trobant!