Com a escoltes creiem important treballar l’esperit crític amb les joves i sovint ho fem tractant fets o problemàtiques socials. A vegades és complicat crear activitats que permetin generar interès i debat en les raieres. Si bé sabem que la manera ideal de fer-ho és viure de ben a prop la realitat que volem treballar, molts cops no ens queda altre que recórrer a l’opció d’intentar apropar la realitat a la nostra unitat. Ho fem a través de documentals, de pel·lícules, de cançons, d’articles, de contes, de teatres, etc. Però sovint costa trobar un format que pugui atraure a tothom, sobretot per aquelles més mogudes, i alhora sigui prou profund per establir un debat i reflexions enriquidores. Una opció molt bona pot ser treballar la temàtica a través d’un joc de rol.
Un joc de rol és una activitat on suspenem la realitat en la que vivim per a traslladar-nos en una altra de fictícia on les persones intentem actuar i pensar d’acord amb la ficció i en el rol que tenim assignat. Normalment, com a personatges, tenim un objectiu a acomplir i ho hem de fer a través de l’obtenció de certs recursos, que poden ser des de diners, menjar o recursos fins a fama, popularitat o influència política. Els jocs de rol són molt útils per treballar les desigualtats, ja que podem reproduir dins el joc les diferents capacitats dels personatges d’accedir en aquests recursos, emulant el que succeeix a la realitat. Com més s’assembli el joc al que passa realment, més fàcil serà per a les nostres raieres entendre i, fins i tot, empatitzar amb les injustícies i desigualtats socials. Per això és important que ens informem bé abans de crear el joc per tal de no reproduir estereotips i acabar reproduint allò que volem abordar.
El factor positiu dels jocs de rol és que és una activitat que pot incloure petites activitats, de manera que podem fer-les suficientment variades perquè totes les raieres tinguin moments de passar-s’ho bé. A més, el fet de fer-ho vivencial a través de la ficció i el teatre, permet que aquelles raieres que els costa abordar de bones a primeres un nivell d’abstracció elevat, tinguin algun punt de partida més palpable. Posteriorment es pot, i és interessant, complementar el joc de rol amb algun recurs que permeti un treball més profund de la temàtica, ja sigui una pel·lícula, un documental, etc.
Aquí us deixem un recurs amb els elements bàsics per pensar jocs de rol, juntament amb creativitat i imaginació ens poden sortir activitats genials!!!