EGiBDH

Amb dret a transformar. Guia per impulsar projectes educatius per la justícia global

Escoltes Catalans entenem la nostra acció educativa com un compromís amb el món que ens envolta. Com diu la famosa dita escolta, “volem deixar el món millor de com l’hem trobat”. Però que fàcil és dir-ho i que complicat és dur-ho a la pràctica, no? La guia que teniu a les mans vol ajudar a aconseguir aquest objectiu.

Abans de començar: amb quin món es compromet l’escoltisme? Tenim molt clar que formem part d’un món que té moltes coses que no ens agraden: desigualtats socials, esgotament de recursos naturals, agressions racistes i masclistes sistemàtiques… Com diuen des dels feminismes, cada dia sembla més difícil viure unes vides que valguin la pena de ser viscudes.

Però compte! No caiguem en una espiral de pessimisme. Arreu del món hi ha alternatives als marges de les lògiques sistèmiques que ens ofeguen. També trobem lluites connectades arreu del món que defensen amb ràbia digna, com deien els zapatistes, que tenim uns drets humans individuals i col·lectius als quals no renunciarem. I des d’aquestes diverses lluites s’ha construït una perspectiva que avui veiem en molts projectes que busquen la justícia global: l’enfocament de Gènere i Drets Humans. Des d’aquí, s’estan articulant xarxes de solidaritat i suport mutu a nivell local i global entre aquelles persones i col·lectius a qui se’ns vulneren els nostres drets dia sí dia també.

L’enfocament amb el qual proposem treballar aquí creiem que s’emmarca en una llarga tradició de l’escoltisme d’implicar-se amb allò que passa al seu entorn, de contribuir a articular una participació real d’infants i joves en aquells pobles i barris on viuen. Així enfortim la cohesió social i construïm vides dignes de manera col·lectiva.

Des d’Escoltes Catalans tenim l’oportunitat de començar a repensar‑nos des de l’enfocament de Gènere i Drets Humans. Això sí, com sempre, amb l’esperit crític que ens caracteritza! Les següents pàgines d’aquesta guia van d’això.

T’atreveixes a acceptar el repte?

Data de publicació: Octubre 2020