Ebre, del bressol a la batalla

Recordar d’on venim per saber on anem és una de les premisses que fonamenten el treball de la memòria històrica. Tot i que pugui semblar paradoxal, l’exercici que volem dur a terme en aquest escrit és resseguir la pròpia memòria històrica de l’equip i així compartir amb totes les persones que llegeixin aquest article quins van ser els nostres orígens i cap a on volem orientar la nostra futura acció.

L’inici del que avui coneixem com Equip de Memòria Històrica va començar sent un campament d’estiu a Corbera d’Ebre anomenat «Entre Trinxeres», que Branca Raiers va oferir a les respectives unitats de l’Associació. Els agrupaments que finalment van participar d’aquesta experiència van ser l’AE Joan Maragall i l’AE el Pi de Les Corts que van considerar interessant treballar la memòria històrica a través d’un projecte d’Aprenentatge i Servei que buscava incidir a la zona mitjançant la recuperació d’un conjunt de trinxeres de la Batalla de l’Ebre. Alhora, les unitats descobrien el període històric de la Guerra Civil Espanyola i els successos que van ocórrer en aquella zona  a partir de diferents activitats.

La valoració final d’aquells campaments va ser molt positiva, fet que va engrescar a un parell d’integrants d’aquell grup de caps a constituir-se com a equip de l’Associació, per tal de donar continuïtat al projecte i així altres agrupaments també tinguessin la possibilitat de gaudir de la mateixa experiència. Tanmateix, durant dos anys, els campaments no es van poder reeditar per manca de participació. Aquesta situació va fer que les integrants de l’equip iniciessin enguany un procés d’autocrítica a la recerca d’aquelles raons que feien que el projecte no acabés de connectar amb els agrupaments. Les conclusions van ser que l’existència de l’equip no havia de limitar-se exclusivament a l’existència del projecte dels campaments, en tot cas, si veritablement volíem que els agrupaments se sentissin cridats a participar, abans havíem de conscienciar als consells de la rellevància pedagògica i social que té el treball de la memòria històrica. Amb aquesta resolució vam decidir organitzar una taula rodona que servís, a la vegada, d’acte fundacional i de procés participatiu, on qualsevol membre de l’Associació pogués transmetre el seu punt de vista sobre com s’havia d’abordar aquesta conscienciació. En definitiva, volíem que l’equip fos ideat des de les necessitats del agrupaments i se’l fessin seu.

En base a tota la informació que vam rebre, creiem que la millor manera de promoure aquest treball al voltant de la memòria històrica és oferir tota mena de recursos perquè els consells dels agrupaments es puguin formar i, sobretot, que les caps puguin disposar de materials que els siguin útils per abordar aquesta temàtica amb les seves unitats.  

Des de l’Equip, hem estat analitzant, en base a les experiències que hem anat tenint  darrerament, què podem fer i com podem arribar als agrupaments. Per això, en base a l’experiència i a les opinions rebudes des de altres membres d’Escoltes Catalans hem anat definint quines seran les tasques que desenvoluparem com a equip:

  • Un dels nostres objectius és donar suport tècnic i pedagògic als agrupaments davant la dificultat de poder treballar la memòria històrica i per això generarem recursos enfocat a què i com fer-ho.
  • Aquests recursos poden ser activitats puntuals o un recull de llocs on realitzar sortides on treballar la memòria històrica de forma vivencial i emocional. El suport que pot oferir l’equip també pot ser interessant a l’hora d’establir contactes amb persones expertes en el tema que puguin ampliar el contingut de l’activitat.
  • També oferirem formacions i assessoraments als consells que hi estiguin interessats.
  • Tot això sense oblidar el motiu que ens va fer nèixer com a equip i que no és altre que el suport tècnic durant els campaments d’aprenentatge i servei, en aquests moments a Corbera d’Ebre (Terra Alta) on fer treball sobre les trinxeres i la Batalla de l’Ebre i també a La Vajol (Alt Empordà), on es treballarà l’exili republicà.

Per començar a materialitzar aquestes tasques i despertar el vostre interès us fem arribar un recurs per les unitats de Raiers, Pioners o Clan. Es tracta de veure i fer un cinefòrum al voltant de la pel·lícula “Ebre, del bressol a la batalla”. Esperem que us agradi i per la resta, ja sabeu on som: memoriahistorica@escoltes.org