Dissenyar l’àrea d’acampada per Follets

Els terrenys d’acampada es convertiran en casa nostra durant les excursions i campaments, uns dies en què haurem de conviure en un espai compartit. És per això, que hem de convertir aquests indrets desconeguts per a nosaltres en espais d’aprenentatge. Espais on els i les follets es puguin sentir còmodes i que, a la vegada, promoguin l’exploració, la llibertat i la seva autonomia.
Per tant, és interessant obrir un procés de reflexió previ sobre com volem constituir aquests espais col·lectius i sobre com poden influir en el dia a dia dels campaments dels i les follets.

Us animem doncs, a fer l’exercici de pensar en tot allò que els passa als infants durant un dia de campaments, des del moment en què es lleven fins al dia següent quan tornen a despertar-se. D’aquest exercici podem obtenir una llarga llista de moments o situacions clau que ens permetran decidir quins seran els espais que crearem i on han de ser cada un d’aquests.

  • Posarem les tendes lluny dels lavabos? I com podem fer que si es lleven per la nit i està tot fosc no hi hagi follets amb por d’anar-hi sols?
  • Crearem un punt d’informació? I un racó de la calma? I tindran un espai per a descobrir i gaudir del seu temps lliure?
  • Com podem facilitar que trobin la lot, o la gorra, o el necesser entre totes les coses que porten a la motxilla?
  • Què hi haurà a cada espai? Què necessiten els i les follets? Decidim els límits caps o ho fem conjuntament? Fins quin punt participaran de l’organització del terreny?

Aquestes són algunes de les reflexions que ens van dur a dissenyar un mapa d’un terreny tenint en compte la quotidianitat de la unitat de follets. A continuació podeu veure una proposta, i no és que sigui el mapa ideal, sabem que en molts terrenys no podem decidir on serà la cuina, els lavabos ni l’espai per les tendes, però sí que és cert que podem intentar adaptar-los al màxim. Us convidem a pensar, en els propers terrenys de campaments on aneu, com podeu organitzar l’espai d’una manera on els i les follets se sentin còmodes i segures, convidant-los a participar en aquesta tasca.