(De)construc- ció del gènere

Reflexions de l’Equip de Gènere arrel d’una formació a Suècia

El cap de setmana del 22 i 23 d’octubre del 2016, una petita representació de l’Equip de Gènere d’Escoltes Catalans vam viatjar fins a Malmo (Suècia) per a assistir a un cap de setmana de formació sobre escoltisme en perspectiva de gènere.

Allà, vam compartir l’espai amb altres representants escoltes provinents, sobretot, del nord d’Europa: Finlàndia, Dinamarca, Suècia. L’eix central de la formació versava sobre com es construeix la identitat de gènere i com, sovint, des del moviment escolta, contribuïm a la perpetuació de rols, estigmes i exclusions provocats pel sistema binari, que cataloga les persones en dos únics i excloents grups de gènere: els homes i les dones. Vam rebre la xerrada d’una mare, el fill de la qual és una persona trans i ens va explicar totes i cadascuna de les violències quotidianes, sistèmiques i estructurals que ha patit i que segueix patint, també dins del moviment escolta. Una de les reflexions més potents que ens vam endur d’ella va ser com de fàcil és en realitat la prevenció de situacions violentes; per exemple, per evitar una situació de disfòria és molt senzill disposar de dutxes individuals i no separades per sexes. Això ens va conduir a replantejar seriosament com en els nostres idearis es contempla o no la multiplicitat i diversitat d’identitats i les repercussions fàctiques que això pot tenir. També vam compartir espai amb Ann Christine Ruuth (www.acruuth.se), una dona trans, que a través de l’humor i la contundència, va fer que qüestionéssim totes les construccions que tenim assimilades pel que fa la identitat de gènere i va fer que ens adonéssim que cal no donar res per fet o per dit: en paraules seves “tot allò que no està explícitament inclòs, està implícitament exclòs”. Ens convidava a preguntar sempre i a anar de cara i a no tenir por de la diferència sinó a apropar-nos-hi.

El diumenge vam connectar telemàticament amb una comissària de la WAGGGS, representat del treball de gènere al continent Llatinoamericà. Aquest fet ens va permetre, d’una banda intercanviar més experiències i metodologies, provinents aquest cop de països on el xoc cultural és més pronunciat, i de l’altre poder treballar també amb escoltes procedents de llocs del món més allunyats, les quals no podien assistir a la trobada perquè es tractava d’unes jornades de dos dies.

Tot seguit i per acabar les jornades, vam realitzar una dinàmica per tal d’extreure conclusions i valorar.

Durant  aquesta activitat, vam fer un recorregut per tots els intercanvis i aprenentatges del cap de setmana, tot realitzant una anàlisi per tal d’encarar els següents passos com a moviment. Algunes conclusions principals van ser: Les trobades futures, sense dubte, han de representar realitats més diverses, així que cal assegurar l’assistència de moltes més representats o buscar alternatives al format (les TIC, per exemple); cal generar estratègies conjuntes des de l’estructura de les associacions, tot i la seva diversitat, per tal de dur la perspectiva de gènere a cadascun dels seus espais i esglaons.

La nostra valoració com a representants és molt positiva, va ésser una experiència bona i enriquidora. Tant és així que, a través de l’equip de gènere d’Escoltes Catalans, s’apliquen i es treballen molts punts de vista, metodologies i experiències apreses en aquestes jornades, i en aquest fet recau la responsabilitat bentinguda de representar l’associació en les trobades futures, assegurant així el feedback i  la construcció de la mirada violeta en termes de moviment.

PROPOSTA D’ACTIVITAT

Objectius:

Aclarir conceptes globals i bàsics referits a la identitat de gènere, la sexualitat i el sexe biològic

Per a Raiers, Pioners, Clan o Consell

Durada: 1h

Material: paper craft, retoladors, fulls amb els conceptes

Desenvolupament de l’activitat:

En un paper craft prou gran es dibuixarà una silueta com la següent:

monigot

 

A cada cercle correspon un concepte global: identitat de gènere, atracció sexual o romàntica i sexe biològic.

En petits grups caldrà debatre quin concepte correspon a cada cercle.

Seguidament, caldrà concretar quins conceptes més específics corresponen a cada concepte global:

Homosexual

Heterosexual

Bisexual

Pansexual

Asexual

CIS Home

CIS Dona

Home trans

Dona trans

Agènere

Gènere fluïd

Mascle

Femella

Intersexual

 

Quan hagin arribat a un consens, podran comprovar la resposta amb el següent dibuix, que no se’ls haurà revelat encara.

monigot2

Identitat: CIS Home, CIS Dona, Home trans, Dona trans, Agènere, Gènere fluïd

 

Atracció sexual o romàntica: Homosexual, Heterosexual, Bisexual, Pansexual, Asexual

 

Sexe biològic: Mascle, Femella, Intersexual

 

Del debat posterior a la comprovació, caldria que els dinamitzadors procuressin que es fes palès que la combinació de tots els elements és del tot compatible, malgrat que les construccions socials atribueixin com a desitjable un sexe biològic a una identitat concreta i a una atracció concreta. Es pot discutir, evidentment, la distribució en la figura humana d’aquests tres conceptes globals: apostem per aquesta ubicació únicament i senzilla perquè és visual i aclareix que es tracta de concepcions diferenciades que podem (i hem) no relacionar automàticament.

 

Materials extra: glossari Saps de què parles? Realitzat per l’equip de gènere d’EC

Articles d’Ulleres per esquerrans