Coneguem el TDAH

Què és un diagnòstic? Sovint li donem un valor molt gran a aquesta paraula, a vegades, més del convenient. El diccionari ens la defineix així:  “Que serveix per a reconèixer” però no podem oblidar tota la càrrega social que implica tenir un diagnòstic… És cert que a vegades facilita la comunicació per parlar d’una persona amb X diagnòstic però és important recordar que darrere d’aquesta etiqueta hi ha una persona! Per tant, per descriure a algú parlarem de moltes més coses i no només d’un diagnòstic, com per exemple:

  • El seu estat emocional: nivells d’angoixa, capacitat d’auto-reconeixement de les seves emocions, capacitats per gestionar-les…
  • La seva conducta: Què fa? Amb qui ho fa? Com ho fa? Quantes vegades?
  • Context familiar: Disposa d’una estructura estable? Sana? Heteronormativa?
  • I moltes altres: motivacions, interessos, amistats, activitats que fa…

Per altra banda, indicar que l’Organizació Mundial de la Salud (OMS) estima que 1 de cada 4 persones està afectada per algun problema de salut mental algun cop durant la seva vida. Això vol dir que un 25% de persones ha sigut diagnosticat algun cop al llarg de la seva vida? Aquí teniu un vídeo per seguir reflexionant sobre això…

El recurs que adjuntem parla sobre un diagnòstic força comú en els darrers anys, el TDAH. Però, i això què és? Fa referència a les sigles Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat. Les persones amb aquest diagnòstic acostumen a tenir dificultats per mantenir l’atenció, poden actuar de forma impulsiva i potser poden tendir a la hiperactivitat o la inquietud…  Hi ha dos tipus: el TDA i el TDAH (amb o sense hiperactivitat, respectivament). Però com és que el diagnòstic ha augmentat tant en els últims anys? Cal anar en compte a l’hora de diagnosticar i també és important tenir present que molts dels estudis a l’entorn d’aquest trastorn han estat subvencionats per grans farmacèutiques… Sense volntat de generar especulacions, al cap i a la fi el que volem pensar és en l’infant i/o jove.

—-

Aquest recurs ha estat fruit de la trobada internacional  “Overture diversity network” on ESNEE va participar l’octubre del 2016 a Dublín.

L’objectiu d’aquestes trobades és oferir un espai on compartir projectes i inquietuds entorn a la diversitat entesa en el sentit més ampli: diversitat cultural, sexual, funcional… Es tracta de promoure la inclusió dins l’escoltisme i encoratjar als participats per poder-ho fer possible.

El grup motor que ho organitza varia any rere any, es tracta d’un projecte independent que gaudeix del suport de la WAGGGS i la WOSM. La participació al grup motor és individual, no com a membre representatiu de l’associació, i està oberta a tothom. La trobada es realitza anualment a diferents països del territori europeu.

Pel que fa a l’estructura de la jornada s’acostumen a habilitar quatre espais de treball de diferents temàtiques i, per altra banda, també s’anima a que cada participant presenti projectes de la seva associació.