Coeduquem des dels referents populars

En el marc del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, l’Equip de Gènere d’Escoltes Catalans volem proposar a l’Associació una activitat que revisa els rols de gènere reproduïts en els contes populars. Les històries que han acompanyat moltes generacions en la seva infància, ja sigui de la mà de pel·lícules Disney, contes populars o obres de teatre infantil, han esdevingut referents pels infants i joves. Malauradament, trobem agents de transmissió de valors i cultura patriarcals en moltes d’aquestes històries. També en les cançons que escoltem i que hem escoltat durant la infantesa i l’adolescència, així com moltes de les que hem cantat amb una guitarra a la llum d’un fanalet.

Mica en mica, aquestes pel·lícules, contes i cançons ens fan creure i anhelar cadascun dels mites de l’amor romàntic: que si necessitem una mitja taronja per donar sentit a la nostra vida, que si l’amor de veritat dura tota la vida i pot vèncer tots els entrebancs, que si la gelosia és una mostra d’amor, que si la vida d’una dona no és completa sense la maternitat, etc. Alhora, aquests referents mostren també la competitivitat entre dones, normalitzant l’enveja i premiant el fet de superar-nos les unes a les altres. En definitiva, ens ensenyen a les noies a ser dèbils i a esperar que ens salvi el príncep blau i als nois a ser forts, valents i sense lloc per a la vulnerabilitat, alhora que invisibilitzen identitats de gènere dissidents.

És per això que hem volgut donar la volta a la cultura popular i fer-la nostra perquè creiem en l’educació com una eina de transformació activa i radical. Cal crear referents positius per tal que tots els infants i joves es puguin emmirallar enexemples sans i constructius, que els ajudin a esdevenir persones conscienciades i lliures. Hem de construir nous imaginaris, on les princeses i les malvades de Disney no competeixin ni pel príncep, ni pel lladre o la bèstia. Mirar pel·lícules que ens ensenyin a estimar sense sotmetre’ns i cantar cançons que apostin per la construcció d’un entorn més feminista i igualitari.

PRINCESES_MURAL

(Imatge cedida per la Fúria Feminista del Fort Pienc. Autora: Irina Bakea)

Així doncs, cal revisar quins referents hem tingut per veure com han calat en nosaltres i com els podem fer intervenir en l’educació transformadora dels infants i joves de l’agrupament. L’activitat que proposem a continuació us ajudarà a fer-ho! És adequada per les unitats de Raiers, Pioners i Clan i es tracta de fer una lectura del
conte ‘La Cenicienta que no queria comer perdices’ de la Núnila Lopez. Aquesta lectura ens ajudarà a iniciar un taller-debat on farem una revisió dels nostres referents i de com ens han afectat, reflexionant al voltant de tots aquells valors transmesos per la cultura popular.

Per últim us convidem a participar a les difer
ents mobilitzacions que es duguin a terme en les vostres viles i barris, en aquestes dates.

Per fer-nos fortes, valentes i lliures, juntes!