Les alternatives més importants i de les que menys se’n parla.
Els gegants tecnològics, també coneguts com a GAFAM (Google —o alphabet—, Amazon, Facebook —ara Mega—, Apple i Microsoft), són les principals empreses del sector informàtic, els quals s’han enriquit a base de vendre informació personal. Aquestes empreses acumulen quantitats ingents de capital i per tant de poder, a més, acumulen una quantitat astronòmica d’informació i, en conseqüència, encara més poder.
La majoria de les eines tecnològiques que ens ofereixen aquestes empreses són gratuïtes, però quin és el preu real que tenen? La privacitat; i si no t’importa la teva privacitat, no t’importa la teva llibertat. A més, les nostres dades no només parlen de nosaltres, sinó que també parlen dels que ens envolten i els qui se’ns assemblen. Per això, com no tothom té accés a un espai segur i hi ha qui pot ser perseguit per opinions i creences, hem de ser responsables amb la informació de què disposem. Per altra banda, amb totes aquestes dades, ens poden manipular o poden ser fetes servir en contra nostra. A les noves tecnologies sempre deixem marca amb el que diem o fem.
A part de la privacitat, hi ha altres arguments que ens posen de manifest la importància de fer servir eines digitals no privatives i de programari lliure:
– Com a Associació som les responsables de les dades de les nostres sòcies i cal evitar que hi hagi dades penjades a núvols sobre els quals no tenim cap control.
– Volem posar al centre la comunitat i no el capital.
– Volem ser responsables i fer ús d’eines que també ho són. Les grans tecnològiques no responsabilitzen a les persones de la cura de la seva identitat digital, però com a Escoltes Catalans volem educar persones que tenen cura de la seva pròpia persona i de les altres.
– Per altra banda, tampoc es responsabilitzen sobre l’ús d’energies. Pagar el cost real del servei vol dir responsabilitzar-se de l’ús d’energia que impliquen aquests serveis.
Si no ens reunirem a un McDonalds o al Burger King per preparar cau, per què sí ho hauríem de fer al zoom o al meets?
Per tal que pugueu reflexionar i treballar aquest tema a Consell i amb infants i joves, us proposem les següents dinàmiques:
> Comparant les eines digitals privatives i les comunitàries
> Conèixer les GAFAM
> Impacte de les eines digitals al planeta
> Responsabilitat en la identitat digital
A més, també hi trobareu enllaçada la següent activitat: