Sostenibilitat alimentària

Fer uns campaments sostenibles és difícil, i sovint ens sorgeixen dubtes sobre moltes qüestions relacionades amb el medi ambient i com en podem tenir cura.
Una de les problemàtiques que tenim avui en dia és l’excedent d’aliments que generem i que no ens acabem menjant, perquè es fan malbé, caduquen o no són prou macos per vendre’ls. Hem de pensar que al món, actualment, entre un 30% i un 50% dels aliments que es produeixen acaben a les escombraries, i per si no fos prou, cal tenir en compte tots els costos mediambientals i l’energia gastada en produir-los i que s’acaba malgastant. Aquest fet es dóna en molts àmbits diferents: a casa nostra, als menjadors escolars, a les botigues i restaurants, i hem de ser conscients que els nostres caus i campaments no en són una excepció.
Una manera de combatre aquest problema i poder posar el nostre granet de sorra contra aquest malbaratament és fer uns menús i les corresponents compres d’aliments per campaments, de forma conscient i amb la quantitat justa. I us preguntareu: com podem fer això millor i més fàcilment? Doncs l’Equip Terra us porta una petita ajuda!

Ara que s’acosten campaments i cal preparar la part tècnica, posem a la vostra disponibilitat aquest recurs, que consisteix en un full d’Excel perquè us serveixi com a guia per poder fer uns menús sostenibles i que respectin les quantitats que necessitem per alimentar-nos a nosaltres i als nostres infants i joves, i alhora tenir cura del nostre entorn!
A més a més, us volem recordar que, com sempre, es farà des d’Escoltes una compra conjunta de productes de sobirania alimentària, a on es posen a l’abast dels agrupaments productes ecològics i de proximitat per comprar de cara als campaments. També us afegim la llista de tots aquests productors d’arreu de Catalunya perquè, si us és més fàcil, pugueu contactar directament amb ells.

Per acabar, us deixem aquí alguns “tips” o consells pràctics, relacionats amb els aliments que fem servir durant les nostres sortides i campaments i com evitar-ne el malbaratament. Esperem que us siguin útils!

  • Tenir el menú i les quantitats de cada producte que volem comprar pensades abans d’anar a comprar, per evitar improvisar en el moment i acabar comprant de més.
  • Tenir ordenada la nevera i/o el rebost durant els campaments, per tal de no trobar a faltar productes que ja teníem però no trobàvem.
  • Intentar regular les quantitats que fem servir en els àpats segons les necessitats que es tinguin en cada moment (si un dia veiem que estem molt tips, no cal cuinar tot el que estava previst).
  • Tenir en compte la temperatura a la qual s’han de conservar els aliments que comprem. Si tenim espai de nevera o congelador reduït, val més endur-se pocs aliments que s’hagin de guardar allà i anar fent viatges a comprar-ne si calgués.
  • Mirar les dates de caducitat dels productes que comprem en el moment de fer la compra, i si cal, consumir els aliments amb data de caducitat pròxima abans que la resta.
  • Evitar el màxim possible fer activitats en les quals es gastin aliments. Pensar sempre si es podria fer servir qualsevol altre tipus de material per la mateixa finalitat.
  • Si ens sobra menjar dels campaments, és millor repartir-lo entre les famílies o donar-lo a algú que el pugui aprofitar que no pas guardar-lo al Cau, perquè sovint això comporta que acabi caducant o fent-se malbé.
  • Comprar menjar directament dels productors o de botigues de productes locals: a part de ser més fresc i saludable, reduirem la petjada ecològica i augmentarem la durada dels aliments que comprem!