Treballem la memòria històrica?

Aprendre a pensar sobre el passat és prendre consciència del temps històric, és sentir-se part del temps social de tota la humanitat. Si la història és la reconstrucció de l’evolució de les societats humanes al llarg del temps, aquesta única història de la humanitat es nodreix de la història dels seus pobles. I la història dels pobles es construeix amb la memòria.

Dins de cada societat, i de manera particular dins les fronteres de cada estat nació, les relacions de poder afirmen unes identitats i en neguen unes altres. És en l’anàlisi d’aquestes contradiccions que neix el concepte de memòria històrica com a eina per fer present la història dels grups marginals o de les idees prohibides o vençudes. En aquest sentit, la història contemporània necessita d’aquestes memòries divergents de la versió «única de la història» per construir un relat realment coherent i objectiu.

A Europa, actualment, els subjectes històrics marginats del relat històric oficial, com ara els obrers, les dones, els grups ètnics minoritaris, els maquis resistents al nazisme, els presos polítics de la dictadura franquista o les víctimes de l’Holocaust estan lluitant per tenir veu pròpia gràcies a la recuperació de la seva memòria històrica de grup, procés que ajuda a reconstruir de manera objectiva el relat històric de les societats contemporànies. L’oblit d’aquests protagonistes condueix a un falsejament del coneixement històric. L’oblit o la negació d’aquestes memòries serveixen per consolidar una visió incompleta del passat, fonamentada en la versió dels poderosos o dels vencedors. Els ciutadans hem de conèixer el nostre passat i hem de vetllar perquè no es manipuli el coneixement històric, perquè tenim dret a mirar el passat amb dignitat i, per aquest motiu, tenim dret a la memòria històrica.

En el procés de construcció dels relats històrics de les societats contemporànies es tracta de trobar l’equilibri necessari entre la negació de la memòria i l’abús de la memòria. La finalitat de la recuperació de la memòria democràtica és la restitució de la dignitat a les víctimes i la denúncia dels períodes bèl·lics i violents de la història de la humanitat per tal que no es repeteixin. Mai la memòria històrica no ha d’obrir les portes a la revenja o al victimisme, però sí que ha de facilitat el judici objectiu i el coneixement de la veritat.

Per tant, definim memòria històrica com el dret dels ciutadans a conèixer la pròpia història i que aquesta història inclogui la memòria diversa dels pobles i dels grups.

Amb aquest context sobre la taula, ja fa dos anys que l’Equip de Memòria Històrica treballa en el projecte Entre Trinxeres, que consisteix en un projecte d’aprenentatge i servei per les unitats de Raiers i que persegueix dues finalitats:
1) Treballar la memòria històrica del país a través d’un dels moments més rellevants de la Guerra Civil, la Batalla de l’Ebre.
2) Fer un servei a la zona dels esdeveniments que impliqui la recuperació d’espais significatius del conflicte, en aquest cas, les trinxeres que van utilitzar els combatents republicans per frenar l’avenç de l’exèrcit franquista.

Considerem que la reconstrucció dels fets sobre el terreny a través d’un servei tant vivencial com el que proposa el projecte, genera un impacte molt significatiu en els i les raieres i, a la vegada, això fa que els participants s’impliquin de manera directa i activa en la recuperació d’una part de la memòria històrica i democràtica d’una zona que va patir molt durant la guerra, produint d’aquesta manera un benefici a la memòria col·lectiva de la regió.

Si algun agrupament estat interessat en participar del projecte Entre Trinxeres es pot posar en contacte amb nosaltres a memoriahistorica@escoltes.org , així com si voleu fer-nos alguna consulta o demanar-nos suport a l’hora de treballar amb alguna de les vostres unitats algun aspecte relacionat amb la memòria històrica.

D’altra banda, us animem treballar la memòria històrica amb els vostres infants i joves, des de Follets fins a Clan i per això recordeu que teniu a la vostra disposició el Tambali i la maleta pedagògica “Fem memòria, Construïm el futur”.