Manifest 25N – La invisibilització també és violència

Manifest 25N 2019

La invisibilització també és violència.

Les dones patim una violència estructural continua on ens trobem deslegitimades, desautoritzades i invisibilitzades. Els casos de violència masclista no són aïllats, sinó que són l’expressió del sistema patriarcal on vivim, i tenim molt clar que no volem que això segueixi sent així, per això exigim ser els subjectes de les nostres vides i dels nostres cossos. El nostre paper emancipador, amb el suport de la societat, i l’educació d’infants i joves perquè esdevinguin persones crítiques, combatives i compromeses és la clau per a canviar la realitat on vivim.

El 25 de novembre del 1981 va tenir lloc a Bogotà el primer Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe. Aquest pretenia denunciar la mort de les germanes Mirabal, activistes polítiques, assassinades el 1960 per la Policia Secreta per ordre del dictador Leónidas Trujillo. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Finalment, el 1999, l’ONU va decidir oficialitzar aquest dia com el Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones.

Perquè no són només els cops, les violacions, els assetjaments, les intimidacions, el sostre de vidre, la pressió estètica i el menyspreu caps als rols i les tasques feminitzades. També és violència l’heteronormativitat, el sistema binari, la sexualització, l’educació del paper que li pertoca desenvolupar a cada persona segons el seu sexe, és la invisibilització que patim i és el propi vocabulari amb el que ens eduquen a les aules i als carrers.

És imprescindible tractar cada dia amb els nostres infants i joves la importància del respecte i la igualtat per tal d’unir-nos totes juntes en aquesta revolució. Podem ser exemple d’un moviment que es pensa i es revisa constantment, que és crític amb sí mateix i amb allò que l’envolta, per tal de deixar el món millor de com l’ha trobat. George Steiner deia: “allò que no es pot nombrar no existeix, per tant, com a moviment crític amb les desigualtats, és necessari que parlem amb propietat i deixem de perpetuar la violència en el vocabulari que utilitzem”. Apostem per a dotar als infants i joves d’un lèxic inclusiu, respectuós i no violent per tal de començar aquest canvi des de l’arrel i fer visible amb les paraules allò que fins ara ha sigut invisible.

Com cada 25N us animem a totes a participar, sortir al carrer i fer visible la voluntat d’acabar amb un sistema que es basa en l’opressió i la violència. Ens veiem als carrers.

Us compartim, a més, un Glossari amb perspectiva de gènere per tal de poder abordar els debats adequadament, així com un text explicatiu sobre el 26N, dia de la Visibilitat Asexual.