Gestió de les xarxes socials amb els infants i joves

Vivim en l’era de la informació, no només la que rebem del món institucional i de la societat, sinó també de la que nosaltres compartim amb el nostre entorn i amb la resta del planeta. Creem constantment contingut virtual i sovint no en tenim plena consciència. Sempre sentim les mateixes preguntes: “Saps què comparteixes? Saps com tracten les teves dades les empreses?”

Com a caps, des de l’àmbit educatiu, se’ns planteja una pregunta més difícil de contestar, un pas més en la presa de consciència sobre el tema: Com gestionem les xarxes socials amb els infants i joves de l’agrupament? I sovint, la resposta no és fàcil, perquè hem integrat les xarxes a la nostra vida sense emetre un judici prou crític sobre el com, el quan i el perquè.   

Has reflexionat mai sobre per què fas servir una xarxa social o una altra? És moda o realment li treus un profit? Com convertim les xarxes en eines útils per al bé de l’entorn? Com les encarem des de l’escoltisme?
Cada cop més, les infants i joves de l’agrupament són principals receptores de tot aquest material que generem. Han nascut i crescut en un món on és impensable que no existeixi un espai virtual on socialitzar. Aquests espais digitals tenen, com tot, aspectes bons i altres de més foscos: les relacions a vegades es redueixen a posar like o no posar-lo com a mostra d’afecte i simpatia, són també un espai d’esperança per a la fama per acabar sent influencer, un youtuber o un instagramer, serveixen per posicionar-se respecte el món, etc.

D’altra banda, també és una finestra al món, a un nou coneixement, a informació de bona qualitat i de dolenta que cal ser regulada i dosificada. I aquest, probablement, és un nou repte i destacat de les persones que fan de caps en l’actualitat. La informació ha deixat de ser quelcom administrat pels poders (els mitjans, les administracions, etc.) i ha adquirit un paper pretesament més horitzontal. Totes som potencials generadores d’informació i, a la vegada, estem més a mercè de poder rebre informació no veraç.
Així doncs, els reptes del treball amb infants i joves respecte a les xarxes socials tenen a veure amb dos àmbits, principalment: el bolcatge de la intimitat i la creació de la identitat a partir de les xarxes, i el coneixement i informació que rebem a través d’aquestes.

D’altra banda, els agrupaments també tenen reptes com: anàlisi de les publicacions i la comunicació externa, l’ús i paper de les xarxes de les caps i la relació amb infants i joves.
Com que és un tema complicat, per aquest motiu, en el recurs us proposem 7 temes per començar a reflexionar i treballar.