Consum crític

Continuem fent passos cap a un consum més crític

Ens considerem un moviment crític i transformador. Ho som a l’hora de consumir? Quan ho som? Només quan fem les compres per anar de campaments? O en el dia a dia del cau? I els infants i joves en són partícips d’aquest consum crític?

Nosaltres apostem perquè el consum crític sigui un hàbit i no només un esdeveniment per ocasions especials. Cada petita compra que fem està perpetuant uns valors o uns altres, és per això que cal procurar consumir en la línia del que ens mou: responsabilitat, solidaritat, estima per la natura… Per altra banda, l’aposta que fem per la transformació social també ha de ser una aposta per la transformació de l’economia. Volem una economia sostenible que dignifiqui la vida i cuidi el planeta. 

El primer pas és la intenció. Està clar que si no reflexionem, ni decidim prendre partit, serà més fàcil que consumim acríticament i difícilment seguirem uns criteris que permetin fer del món un lloc millor on viure. Però això no és l’únic! Molt sovint anem a última hora, engolides pel ritme frenètic del sistema capitalista en el qual estem immerses. El consum crític no sempre juga a favor de les presses, és per això que per poder ser constants i fermes en aquesta decisió cal ser previsores. Tot i això, no us angoixeu, qualsevol petit canvi suma i de mica en mica podem ser cada vegada més conseqüents amb el consum que fem com Agrupament Escolta. 

Aquest canvi pot començar des de consell, tanmateix us animem a que també hi reflexioneu amb infants i joves. Recordeu que sou agents transformadors i que totes les membres del cau són agents multiplicadors! 

Però per on comencem? La nostra missió és poder-vos donar un cop de mà, per això us hem preparat dos recursos. Per una banda, teniu una dinàmica que té dues versions diferents, una per consell (“Fem un pressupost coherent”) i una per infants i joves “Preparem els campaments”). Per altra banda, hem generat fitxes on podeu trobar quins descomptes tenim com a membres d’Escoltes Catalans i un semàfor que us indica si el proveïdor forma part de l’Economia Social i Solidària o si té algun element proper. Us animem a ampliar-ho a un nivell més local com a projecte propi, ja que els descomptes són una font de finançament privat sovint tan sols a canvi de fidelitat que ens pot ajudar a reduir despeses i establir relacions amb el comerç de proximitat. A l’hora d’apropar-vos als proveïdors, tingueu a mà el codi de relacions amb patrocinadors i entitats privades d’Escoltes Catalans així podrem respectar el marc de relacions que vam establir entre totes. Si us animeu no dubteu en contactar amb nosaltres (seguiment-economic@escoltes.org) tant per demanar-nos ajuda com per compartir-ho amb la resta d’agrupaments.