Comuniquem activament!

En els darrers anys, les xarxes socials i les noves tecnologies han experimentat un boom en el nostre dia a dia, s’ha revolucionat la comunicació, i la manera com comuniquem. Per tant també s’ha capgirat la manera de comunicar-nos amb els infants i joves del cau, amb les famílies, i també amb el nostre entorn.

Des de la més innocent fotografia, un tuit, una notícia a les xarxes, vídeos… tot el que fem és comunicació. Moltes vegades no en som conscients, però tot allò que posem en línia, esdevé de domini públic.

Però amb tantes opcions disponibles que tenim, com sabem quina és millor per al que nosaltres volem fer? És per això que us volem fer reflexionar sobre com les utilitzem, quines són les seves potencialitats, quines coses hem de tenir en compte, i fins i tot com plantejar una campanya comunicativa des de l’agrupament.

Passos a seguir per comunicar activament i participativament a les xarxes socials de l’agrupament:

Objectius i Planificació! Què volem dir? 

Si heu sentit bé, necessitem objectius quan plantegem campanyes comunicatives. Si volem resultats, necessitem preguntar-nos què volem! Hem de plantejar-nos 3 grans preguntes abans de començar a fer-los; quina missió, quin és el nostre propòsit?; La visió, on volem arribar? (simple, factible, flexible, emotiu/significatiu i compartit), i finalment els valors, què té de rerefons això que comuniquem?

Ara que sabem què volem comunicar, necessitem planificar i establir un calendari amb les accions que voldrem dur a terme.

Però sobretot recordem-nos de valorar si les nostres campanyes han funcionat, només cal que ens fem un parell de preguntes; ha funcionat la campanya? Hem arribat al públic que volíem? Per què?

Adaptar-nos al públic objectiu

Cada campanya, cada tuit, cada text que acompanya una foto… sempre el dirigim a algú en concret, per tant hem d’adaptar el nostre contingut al públic a qui volem arribar. No arribarem de la mateixa manera a un jove, que als seus pares, que al col·lectiu afí del barri per tant ho hem de tenir en compte!

Tipus de comunicació

En general podem categoritzar la comunicació en tres tipus, comunicació activa, és aquella que fem de cara enfora, per donar-nos a conèixer, sobretot per fer èmfasi a les coses extracurriculars que fem i que volem destacar que fem. La comunicació passiva, podríem dir que és la més inconscient, és la del dia a dia, la que fem gairebé per inèrcia, sense proposar-nos ni pensar-ho gaire. I finalment la comunicació reactiva, o comunicació de protesta, és aquella que fem per contrarestar actes o situacions que ens han generat un conflicte i volem contraatacar.

4 consells abans de publicar imatges a les xarxes

  • Drets d’imatge. Signat pels pares, en cas contrari l’infant i/o jove no pot aparèixer a les fotos
  • Comptes associatius, recorda que els pares només et donen permís per les xarxes de l’agrupament, no per les personals dels caps
  • Fotos representatives, il·lustrem les nostres activitats
  • Dubtes?! Aleshores NO la publiquis
  • Crea un arxiu. Organitza tot el contingut visual en un mateix espai
  • compartim?, recorda que allò que publiques no hauria d’estar a l’abast de tothom, vigila amb la privacitat dels continguts
  • El que publiques passarà a ser de domini públic, vigila!

 

Com a recurs us deixem aquestes dues infografies que recullen aquests consells i l’ús adequat per a cada xarxa!tips-comunicacio

 

tips-xarxes (1)