Arriba el principi del curs, amb tot el que implica: nous equips de caps, nous infants, noves incorporacions a consell, i la feina que tot això implica. Entre totes aquestes tasques, una que no sempre ve de gust: els càrrecs a Consell. És aleshores quan apareix el nom que ningú vol sentir: tresoreria.
Les mirades comencen a anar d’un lloc a un altre, els caps comencen a baixar, i només algunes persones prenen la decisió de formar-hi part. Però per què?
Deixant les coses clares, tresoreria no és el càrrec més divertit. Per començar, hores de reunions, de fer papers, d’estar pendent de les famílies, de passar factures i moltes altres coses. Cal tenir en compte, també, la responsabilitat que implica, ja que una mala gestió de la tresoreria pot portar molts problemes a l’Agrupament.
Per seguir afegint cosetes, també és habitual que quan a Consell es treu el punt de tresoreria, existeix un desinterès per part de la resta de caps, ja sigui per voluntat o per desconeixença, i tot això va minvant la moral de l’equip.
Vaja, sembla que per tot el que s’ha anat dient, val més la pena no formar part de tresoreria i anar a algun altre càrrec… Doncs no! Des de l’Àmbit Econòmic us volem donar alguns consells per no ser el càrrec oblidat.
Com ha de ser un bon equip de tresoreria?
Aquesta és una de les grans preguntes sense resposta concreta, ja que l’equip ideal no deixa de ser això, quelcom ideal, però amb algunes pautes podem fer realitat el allò que tant costa.
- Motivació: Primer pas per formar part de tresoreria. Algú amb motivació és algú que treballarà i tindrà ganes de fer coses. Cuidem-nos d’entrar al càrrec perquè ningú més volia o perquè no hi ha més opció. Intentem fer-ho perquè realment volem i ja haurem avançat una mica.
- Organització: Aquesta és una eina clau per tal que la tresoreria de l’Agrupament tiri endavant. Un equip organitzat que s’estableixi reunions, tasques a fer i prioritats té molta feina guanyada. No cal ser caps quadrats, però amb una mica d’ordre veureu que tot funciona millor.
- Constància: Característica indispensable i complementària a l’anterior. Si entre les persones de l’equip es fa un seguiment transversal de la tresoreria, que s’escapin coses és difícil. No cal que sigui diari, pot ser setmanal o mensual, però ha d’estar adaptat a les necessitats i realitats tant de la gent que en participa com de l’Agrupament.
- Relleu: Tot és més fàcil per la gent nova al càrrec quan algú ja sap com s’ha de funcionar. Garantir un bon relleu en tots els càrrecs és essencial, i especialment en aquest, on començar de nou pot significar un cop de realitat més gran del que s’esperava. Això, a més, pot desmotivar bastant, així que tenir cura d’un bon relleu és un factor a tenir en compte.
- Creativitat: Ho sabem, pot semblar contrari a la idea del relleu i tenir algú que en sàpiga. Però res més allunyat de la realitat. Ments noves amb idees fresques poden suposar una injecció d’energia i renovació al càrrec, ja que fer-ho tot sempre igual no necessàriament vol dir fer-ho bé. En aquest aspecte es pot pensar en incloure perspectives que fins ara no se’ns havien acudit (gènere, consum responsable, bosseta d’auto-subvencions, formacions per consell, …), entre moltes més.
- Suport: No ens hem d’oblidar que no estem soles. Abans d’engegar-ho tot o no fer la feina, recordeu que sempre teniu a la vostra disposició persones que us poden ajudar. Primer de tot, els vostres seguiments econòmics, que amb un correu o una visita fugaç intentaran fer el millor per vosaltres. Amb elles hi ha una àrea econòmica sencera, que permet anar més al dia i donar un suport més complet. I no oblidem les tècniques d’agrupament, que sempre poden donar un cop de mà i tenen un contacte directe amb l’administració.
Un cop dit tot això, esperem que sembli més fàcil i que espanti menys aquest càrrec. Però… com ho transmetem a Consell?
Doncs bé, cal que totes les caps siguin conscients de la importància de dur la tresoreria al dia, i si no és el cas, es pot fer que sigui més atractiu a través de presentacions, punts on es digui allò important i les conclusions… Això ho deixem al vostre criteri.
Fins aquí la nostra petita aportació, agafeu aquests consells i adapteu-los a la realitat dels vostres agrupaments, que ja veureu que amb una mica de paciència tot és més assequible. Us compartim també un recurs en el qual podeu aprofundir més sobre les tasques de tresoreria.